Barnets kost i Vuggestuen Kongehuset

Smiley for Vuggestuen Kongehuset

Smiley for Vuggestuen Kongehuset

MÅLTIDPOLITIK I VUGGESTUEN KONGEHUSET
I Vuggestuen Kongehuset følger vi Sundhedsstyrelsens anbefalinger for sund og nærende kost. Det vil sige at vi som hovedregel følger de 8 kostråd (læs mere på altomkost.dk).

  • Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag
  • Spar på sukker, især fra sodavand, slik og kage
  • Spar på fedtet, især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret - og hold normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv, mindst 30 minutter om dagen

Da der i vuggestuen er tale om småbørnsernæring, er der forskellige områder indenfor kosten der skal tages hensyn til, da vuggestuebørn har et meget højt energiforbrug. Dette svarer til at et vuggestuebarn skal have ca. 5000 kJ. pr. dag. Her får et barn dækket ca. 70 % af deres energibehov i daginstitutionen, hvis de ikke har spist morgenmad hjemmefra, ellers er energibehovet 50 %.

Ved et vuggestuebarn er energibehov på hvert måltid opdelt således:

  • Morgenmad 20-25 % ca. 900 – 1100 KJ
  • Frokost 25-35 % ca. 1200 – 1400 KJ
  • Mellemmåltider 5-30 % 700 – 900 KJ
  • Aftensmad 25-35 %

Energifordeling for dagligt indtag hos et vuggestuebarn:

55-60 % af barnets daglige energi skal komme fra kulhydrater.

  • Stivelse – Ris, kartofler, pasta eller brød.
  • Sukker
  • Naturlige – frugt (vitaminer)
  • Tilsat – kager, is slik, m.fl.
  • Kostfibre – grove grønsager, brød og fuldkorn.

15-35 % af dagens energibehov skal komme fra protein.

  •  Kød, fisk, mejeriprodukter og æg.
  •  Bælgfrugter
  • Nødder og frø.

 

Energibehovet fra fedt skal være 25-35 %

Mættet fedt:

  • Kød
  • Kokos
  • Chokolade
  • Mejeriprodukter
Umættet fedt:
  • Planteolier
  • Nødder
  • Fed fisk

I vuggestuen prøver vi så vidt muligt at tilgodese Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hensynet til det ernæringsmæssige behov skal ses over en 14 dages periode, hvor barnet får dækket alle behov fra hver energikilde. Dvs. at hvis vi i vuggestuen får speltgrød om mandagen, er behovet for protein og fisk ikke opfyldt, og derfor kan indtagelsen øges om eftermiddagen og dagene frem. Så vidt at de ikke overskrides, men derimod tages tidligere energiindtagelser i betragtning.

MÅLTIDERNE
Morgenmaden består af grød eller tykmælk, brød med ost og frisk frugt.

Formiddagsmåltidet kan bestå af rugbrød, knækbrød eller fuldkornskiks, samt frisk frugt.

  • Mandag:        Grød
  • Tirsdag:         Grøntsagsdag
  • Onsdag:         Køddag
  • Torsdag:        Fiskedag
  • Fredag:          Rugbrød med pålæg

Eftermiddagsmaden er meget varieret og kan bestå af, brød med alt fra pesto til ost. Tykmælk med mysli og frugt til grissini med dip eller smoothies. Pølsehorn, pizzasnegle eller boller. Om mandagen er der dog altid rugbrød med pålæg, med 1 – 2 slags fiskepålæg. Derudover bliver der serveret mælk til eftermiddagsmaden.

I Vuggestuen Kongehuset har vi den politik at sukker ikke skræmmer os, vi har den holdning at sukker skal indtages i begrænsede mængder, men der skal også være plads til hygge og velbehag.

Vi følger de 8 kostråd, hvor der skal spares på sukkeret, men det skal ikke undgås. Vi har derfor ingen problemer med, at servere frugtgrød eller kanelsnegle, en gang imellem. Så længe at indholdet af tilsat sukker er begrænset. Vi serverer ikke saft eller slik.

En pære vejer ca. 100g og indeholder ca. 200 KJ dvs. at et vuggestuebarn skal spise 25 pærer på en dag, svarende til 2,5 kg, for at indtage 5000 KJ. eller 5 kg gulerødder for at dække barnets energibehov. Vi er ikke bange for at overskride barnets daglige energibehov, da behovet er stort, og der derfor kan være tvivl om hvorvidt barnets daglige energibehov er dækket.

Variation i måltiderne er vigtig. Vi veksler altid mellem retter på menuen, for at tilgodese de forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler forskellige fødevarer kan tilbyde.

PÆDAGOGISK ARBEJDE
Pædagogerne har et ansvar for at vuggestuebørnenes madkultur bliver så bred som muligt. Pædagogerne skal:

  • Spise et pædagogisk måltid
  • Gå altid glad til nye som gamle retter
  • Servere alt fra fadene
  • Ikke tilbyde et alternativ
  • Ikke fjerne tallerkenen – måske genoptages spisningen
  • Giv barnet tid til at smage, føle, dufte

Vi har gennem en længere periode arbejdet på at indføre økologiske madvarer. På nuværende tidspunkt er vi ca. 97 % økologiske, dog kan der være tilfælde, hvor vores leverandør ikke kan skaffe de bestilte varer.

HOLDNING TIL DIÆTER
Forældreønsker opfyldes, så vidt det er muligt, når det gælder udelukkelse af specifikke madvarer, fx citrusfrugter.

Vi vil dog bede om lægelig accept, når udelukkelsen gælder en stor levnedsmiddelgruppe, som fx mælkeprodukter.

2.2 % af alle nyfødte, udvikler årligt mælkeallergi i Danmark. De fleste er vokset fra det i treårsalderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn aldrig bliver sat på mælkediæt, uden at der foreligger en lægeundersøgelse, da tilfældige uigennemtænkte kosteksperimenter kan føre til fejl og underernæring.


Bilag
Udgivet af Sundhedsstyrelsen 2015
-fra skemamad til familiemad
Sundhedsplejerskernes nyhedsbrev marts 2015